fake oakleys replica oakleys fake oakley sunglasses cheap fake ray bans replica oakleys cheap oakleys cheap fake oakleys replica Christian Louboutin fake oakleys outlet fake ray bans cheap michael kors cheap christian louboutin outle fake oakleys cheap replica oakleys fake oakleys outlet cheap fake ray bans replica Christian Louboutin cheap nfl jerseys
Alexander technique

HU  |  ENBíró Gergely
Ütőhangszeres művész, Alexander technika tanár

Zene   Alexander technika

Bíró Gergely

Tel: +36 30 9486595
birge.perc@gmail.com

„A boldogság az amikor minden amit gondolsz, amit mondasz és amit teszel összhangban van.”

(Mahatma Gandhi)

 

Bíró Gergely

Ütőhangszeres művész-tanár, nemzetközi (STAT, ATI) diplomás Alexander-technika tanár

 

1971–ben születettem Budapesten zenész családban.

 
Zenei tanulmányaimat Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végeztem. Tanulmányaim során háromszor részesültem Köztársasági Ösztöndíjban.

 
Egyetemi éveim alatt meghívást kaptam a Gustav Mahler Nemzetközi Ifjúsági Zenekarba, a Pacific Music Festival Világzenekarába és Zenekari Akadémiájára - Japánba, valamint a Bayreuth-i Nemzetközi Ifjúsági Zenekarba, és elnyertem a Darmstadt-i Ferienkurse für Neue Musik ösztöndíját is.

 
1993-ban elnyertem az Artisjus - Kortárs Magyar Mű Legjobb Előadója – díját.

 
1992-től kisegítőként, majd 1999-től megbízott szólamvezetőként a Budapesti Fesztiválzenekarban játszottam ütőhangszereken és üstdobokon.

 
1994-2000-ig a Máv Szimfonikus Zenekar tagja voltam.

 
2000-től a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ütőhangszeres szólamvezető művésze vagyok, ütőhangszereken és üstdobokon játszom.

 
2006-ban szólistaként is bemutatkozhattam a Nemzeti Filharmonikusok élén a Művészetek Palotája hangversenytermében, Dubrovay László – Concerto ütőhangszerekre és zenekarra című művével.

 
Rendszeresen felléptem illetve fellépek többek között a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Magyar Állami Operaház Zenekarával, a Concerto Budapest zenekarral, az Erdődy Kamarazenekarral, a Componensemble és az Intermoduláció együttesekkel valamint az Amadinda Ütőegyüttessel.

 
Alapító tagja vagyok a korabeli hangszereken játszó Orfeo Kamarazenekarnak.

 
2003-tól 2008-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében tanítottam ütőhangszer szakon.

 

Hosszan elhúzódó vállfájásom kapcsán ismerkedtem meg az Alexander-technikával, és 30 egyéni óra után, - melyek során nyomtalanul tűnt el a fájdalmam -, döntöttem a 3 éves Alexander-technika tanárképző iskola elvégzése mellett. Tanáraim Magyari Beck Anna (vezető tanár), Lukács Tünde, Szabó Csilla, Szabó Mónika és Guba Márta voltak.

 

2010-től tanítok Alexander-technikát magánórák keretében saját stúdiómban.


2010-től részt vettem a Soproni Nemzetközi Body Mapping kurzus munkájában is Alexander-technika tanárként.

 

A 2016/17-es tanévtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is oktatom az Alexander-technikát.

 

Az Alexander-technika a mindennapos teendők megkönnyítése mellett az ütőhangszeres játékban és annak tanításában, a színpadi lámpaláz leküzdésében, valamint a sportolásban (úszás, tenisz, ejtőernyőzés, lovaglás) bizonyult és bizonyul számomra különlegesen hasznosnak és hatékonynak.


Alexander-technika tanárként, aktív zenészként, férjként és apaként egyaránt fontos számomra a megszokásaink felismerése, és annak tudatosítása, hogy mindig van választásunk. Ez vezet el minket a gondolat, a test és a kommunikáció szabadságához, valamint a művészi szabadsághoz is.

 

Angolul és németül beszélek.

  ©2024 Bíró Gergely